Назад до Началната страница

Често задавани въпроси

1. Необходима ли е регистрация, за да бъде направена поръчка?

Не, не е необходимо да се регистрирате. В случай, че решите да го направите, Вие ще пазарувате по-удобно, ще можете да следите статуса на направените поръчки, както и да получавате информация за най-актуалните ни предложения и промоции, в случай че потвърдите изрично такова желание.

2. Какви са възможните опции да поръчам?

Можете да направите поръчка през сайта ни, по телефона, по имейл или чрез Facebook Messenger. Всички опции са еднакво ефективни.

3. Каква е необходимата информация, когато поръчвам по телефона или чрез Facebook?

За да направите поръчка без регистрация са нужни: име и фамилия, точен адрес за доставка или офис на куриер, телефон за връзка и e-mail. Разбира се, не пропускайте да отбележите името и размера на продукта, който сте си избрали.

4. Срокове за доставка или колко бърза е бързата доставка?

Стандартният срок за доставка е един до два работни дни. Когато си направите поръчка и всички продукти по нея са налични, ще Ви изпратим поръчката веднага (в рамките на работния ден). Като ще се обадим за потвърждение и ще се съобразим с Вашите желания. На оставения от Вас имейл ще получите информация, че поръчката е изпратена.

5. С коя куриерска фирма изпращате Вашите поръчки?

Изборът на куриер е във Вашите ръце. Бихме моглии да изпратим, както със куриерска фирма "Спиди", така и с "Еконт", за да достигнем удобна за Вас локация. 

6. Цена на доставката?

Цената на доставката зависи от теглото на поръчаните продукти и от дестинацията (адреса), до която трябва да бъдат изпратени. След като попълните адреса си на страницата за финализиране на поръчка, цената на доставка се калкулира автоматично и можете да я видите.

Тук бихте могли да видите актуални цени: 

За куриерска фирма "Спиди" https://www.speedy.bg/priceList/

За куриерска фирма "Еконт" https://www.econt.com/services/courier-services

7. Има ли физически магазин на марката, където бих могъл да премеря избрания артикул?

Не, ZAGRA Fashion е магазин, който предлага продуктите си само онлайн. Можете да пазарувате чрез интернет поръчки или телефонно обаждане, ако избраният от Вас артикул не отговори на очаквания размер или не удовлетвори Вашите желания, бихте могли да го върнете.

8. Мога ли да заменя или върна закупен продукт?

При неудовлетворение от закупения продукт можете да го замените или върнете в 14 дневен срок, като единственото условие е покупката да не е повредена и да няма странични миризми. За повече информация прочетете условията за Доставка.

9. Какво е необходимо, за да върна или заменя продукт?

За да извършите рекламация е необходимо да посетите близкия до Вас офис на куриер и да върнете, своята пратка на адреса, от който е изпратена. 

10. За чия сметка са разходите по процедурата на връщане и замяна?

В случаите, когато онлайн магазин Zagra Fashion няма вина за възникнала рекламация, разходите по обратната пратка са за сметка на клиента.

11. Възможно ли е цветът на снимка на даден продукт да се разминава с цветът в действителност?

Снимките, които представят пред Вас продуктите, са подбратни, така най-точно да дадат представа за цветовете им. Zagra Fashion не носи отговорност за неточното възпроизвеждане на цветовете, дължащо се на индивидуални настройки и технически параметри на компютърните системи, които се използват за достъп до магазина. Допустимо е разминаване в рамките на 1-2 тона на цвета, дължащо се на електронни устройства и техните параметри. 

12. Какъв е произходът на продуктите, които предлагате?

Всички продукти, които се предлагат в сайта, са произведени в Европа, висок клас, качествени материи, италиански платове, които да отговорят на Вашите желания и потребности.

13. Спазва ли се конфеденциалност при регистрация?

Всички данни при регистрация в сайта се обработват съгласно Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни (GDPR).

За повече информация вижте нашата Политика за поверителност

14. Как по-бързо да намеря търсен от мен продукт, без да разглеждам в Категории?

За Ваше улеснение на сайта е активна услугата "Търсене", използвайки я и въвеждайки наименованието на търсения от Вас продукт, бързо и лесно бихте могли да го достигнете.

15. Мога ли да променя или отменя вече направена поръчка?

Възможна е промяна или отмяна, използвайте Контакти. 

loading...