Често задавани въпроси (FAQ)

?
Мога ли да променя или отменя вече направена поръчка?

Възможна е промяна или отмяна, използвайте Контакти

?
Как по-бързо да намеря търсен от мен продукт, без да разглеждам в "Категории"?

За Ваше улеснение на сайта е активна услугата "Търсене", използвайки я и въвеждайки наименованието на търсения от Вас продукт, бързо и лесно бихте могли да го достигнете.

?
Спазва ли се конфеденциалност при регистрация?

Всички данни при регистрация в сайта се обработват съгласно Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни (GDPR).

За повече информация вижте нашата Политика за поверителност

?
Какъв е произходът на продуктите, които предлагате?

Всички продукти, които се предлагат в сайта, са произведени в Европа, висок клас, качествени материи, италиански платове, които да отговорят на Вашите желания и потребности.

?
Възможно ли е цветът на снимка на даден продукт да се разминава с цветът в действителност?

Снимките, които представят пред Вас продуктите, са подбратни, така най-точно да дадат представа за цветовете им. Zagra Fashion не носи отговорност за неточното възпроизвеждане на цветовете, дължащо се на индивидуални настройки и технически параметри на компютърните системи, които се използват за достъп до магазина. Допустимо е разминаване в рамките на 1-2 тона на цвета, дължащо се на електронни устройства и техните параметри. 

?
За чия сметка са разходите по процедурата на връщане и замяна?

В случаите, когато онлайн магазин Zagra Fashion няма вина за възникнала рекламация, разходите по обратната пратка са за сметка на клиента.

?
Какво е необходимо, за да върна или заменя продукт?

За да извършите рекламация е необходимо да посетите близкия до Вас офис на куриер и да върнете, своята пратка на адреса, от който е изпратена. 

?
Мога ли да заменя или върна закупен продукт?

При неудовлетворение от закупения продукт можете да го замените или върнете в 14 дневен срок, като единственото условие е покупката да не е повредена и да няма странични миризми. За повече информация прочетете условията за Доставка.

?
Има ли физически магазин на марката, където бих могъл да премеря избрания артикул?

Не, ZAGRA Fashion е магазин, който предлага продуктите си само онлайн. Можете да пазарувате чрез интернет поръчки или телефонно обаждане, ако избраният от Вас артикул не отговори на очаквания размер или не удовлетвори Вашите желания, бихте могли да го върнете.

?
Цена на доставката?

Цената на доставката зависи от теглото на поръчаните продукти и от дестинацията (адреса), до която трябва да бъдат изпратени. След като попълните адреса си на страницата за финализиране на поръчка, цената на доставка се калкулира автоматично и можете да я видите.

Тук бихте могли да видите актуални цени: 

За куриерска фирма "Спиди" https://www.speedy.bg/priceList/

За куриерска фирма "Еконт" https://www.econt.com/services/courier-services

?
С коя куриерска фирма изпращате Вашите поръчки?

Изборът на куриер е във Вашите ръце. Бихме моглии да изпратим, както със куриерска фирма "Спиди", така и с "Еконт", за да достигнем удобна за Вас локация. 

?
Срокове за доставка или колко бърза е "бързата доставка"?

Стандартният срок за доставка е един до два работни дни. Когато си направите поръчка и всички продукти по нея са налични, ще Ви изпратим поръчката веднага (в рамките на работния ден). Като ще се обадим за потвърждение и ще се съобразим с Вашите желания. На оставения от Вас имейл ще получите информация, че поръчката е изпратена.

?
Каква е необходимата информация, когато поръчвам по телефона или чрез Facebook?

За да направите поръчка без регистрация са нужни: име и фамилия, точен адрес за доставка или офис на куриер, телефон за връзка и e-mail. Разбира се, не пропускайте да отбележите името и размера на продукта, който сте си избрали.

?
Какви са възможните опции да поръчам?

Можете да направите поръчка през сайта ни, по телефона, по имейл или чрез Facebook Messenger. Всички опции са еднакво ефективни.

?
Необходима ли е регистрация, за да бъде направена поръчка?

Не, не е необходимо да се регистрирате. В случай, че решите да го направите, Вие ще пазарувате по-удобно, ще можете да следите статуса на направените поръчки, както и да получавате информация за най-актуалните ни предложения и промоции, в случай че потвърдите изрично такова желание.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас